Online Escaperoom als activiteit met collega’s

Een online escaperoom als activiteit met collega’s?

Een online escaperoom, een geschikte beleving voor een team van collega’s? Zeker! In deze blog zal ik laten zien waarom een online escaperoom juist nu in deze coronatijd een ideale oplossing is.

Geen kletspraat

online escaperoom coronaWerk zoveel mogelijk thuis is het dringende advies vanuit de overheid. Maar dat betekent dus ook dat je de collega’s niet meer zo vaak ziet. Je ziet elkaar online en uit ervaring weten we dat online vergaderen heel iets anders is dan een online escaperoom. Je hebt niet echt plezier met elkaar, er zijn weinig lolletjes, je bent vooral zakelijk met elkaar in gesprek. De agenda wordt langs gelopen, er worden wat nieuwtjes uitgewisseld en daarna gaat iedereen weer op zijn eigen werkplek aan de slag. Geen informele kletspraat vooraf. Geen gezelligheid bij de koffiemachine, allemaal niet. En daarom is een online escaperoom bij uitstek een middel om weer wat te doen aan de onderlinge verbinding. Je wilt immers niet alleen zakelijk bij elkaar komen, maar werk vervult ook een andere sociale behoefte.

Tijd voor een online escaperoom!

We ontlenen een groot deel van ons werkplezier aan de sociale contacten. Het hele online samenkomen en online vergaderen levert een enorme verschraling op in de werkbeleving en dus ook in de sociale contacten. Daarom hebben wij vanuit Jump Serious Games in de zomer van 2020 bedacht dat het hoog tijd werd voor een online escaperoom. En dan eentje die speciaal bedoeld is om met collega’s onder elkaar te beleven.

Thema van de online escaperoom

Vervolgens moesten we bedenken wat het thema zou kunnen zijn van deze online escaperoom. Zoals je misschien weet, als je vaker een escaperoom hebt meegemaakt is er meestal een centraal thema. In dat thema is de escaperoom dan ingericht en daar omheen worden dan de puzzels gemaakt voor de escaperoom. Maar welk thema zou dan nu passends zijn voor de online escaperoom?… Daar hebben we vanuit Jump flink over nagedacht. Moest het spookachtig zijn of zou het een online escaperoom zijn in een sprookjesthema. Of iets met een gijzeling. Er is bijvoorbeeld een andere online escaperoom waarin de baas zogenaamd gegijzeld is. Dat is ook een leuk idee voor de online escaperoom. Maar heel veel ideeën verdwenen al snel weer omdat we eigenlijk iets zochten wat precies aansluit bij de behoefte die nu bij veel collega’s aanwezig is.

We willen weer plezier met elkaar hebben

online escaperoomEen online escaperoom zou moeten aansluiten op de behoefte om weer een beetje plezier met elkaar te maken. En nadenkend over wat vaak veel plezier oplevert op het werk kwamen we voor onze online escaperoom al snel uit op de vrijdagmiddagborrel. Want dat missen we natuurlijk al helemaal met elkaar. Even het werk achter ons laten en met collega’s de week op een informele manier de week afsluiten. Zou dat niet een geschikt thema zijn? De vrijdagmiddagborrel Escaperoom? Een online escaperoom die zou gaan over de borrel op een gekke locatie maar daar aangekomen ontstaat er een vreemde situatie en moeten de collega’s met elkaar er voor zorgen dat ze in de online escaperoom puzzels op gaan lossen om te waarborgen dat de online borrel door kan gaan. Dat zou super zijn.

De juiste ingrediënten

Maar nu weten we vanuit Jump ook dat samenwerking vaak een uitdaging is en dat communicatie vaak een probleem is. Veel van onze andere games zijn gebaseerd op hoe je door effectief te overleggen de juiste beslissingen neemt. Deze thema’s zijn belangrijk en bovendien leuk om mee te maken en dat zou dan ook een prominente plek moeten hebben in onze online escaperoom. Bovendien zijn puzzels wel leuk, maar de puzzels die het leukst zijn moeten in een online escaperoom direct een relatie hebben met het op te lossen mysterie.  En daarmee kwamen we uit bij het gegeven dat onze online escaperoom niet een willekeurige verzameling puzzels moest zijn maar dat het een zekere mate van een mysterie zou moeten zijn. De online escaperoom moest een zekere “who-done-it”  in zich hebben. Net zoals het bekende spel Cluedo. Verder moet het mogelijk zijn dat de spelers in een online escaperoom, mochten ze vastlopen tips kunnen krijgen. Tenslotte willen we de spelers ook een beetje begeleiden door ze stap voor stap door de uitdagingen heen te laten leiden.

Boek je online Kerstborrel nu!

Virtuele gastheer

online escaperoomNet als bij een gewone escaperoom willen we in een online escaperoom de uitdagingen afstemmen op de kwaliteiten van de deelnemers. Mensen met veel ervaring in een escaperoom of gewoon hele slimme teams willen we net zoveel plezier gunnen als mensen die wat meer moeite hebben. Daarom moest onze online escaperoom ook voorzien worden van een systeem waar mensen hulp kunnen vragen. Dit doen we met een virtuele gastheer, genaamd Lodewijk, de jonkheer en de eigenaar van de virtuele Villa waar zich de online escaperoom af zal gaan spelen. Lodewijk komt met vragen en uitdagingen en reageert interactief op de spelers in de online escaperoom. Lodewijk geeft ook op gezette tijden aan hoeveel tijd de deelnemers nog hebben. En onze Lodewijk uit de Online Escaperoom is iemand die tips kan geven als daarom wordt gevraagd.

Van kerstborrel naar vrijdagmiddagborrel

Kortom genoeg wensen en ideeën voor deze nieuwe Online Escaperoom. De online escaperoom heeft tot de feestdagen de gedaante van een kerstborrel escaperoom, na de feestdagen halen we de kerstversiering weg en is deze online escaperoom een ‘gewone’ vrijdagmiddag borrel escaperoom. Logisch toch?

Kom snel, boek je online escaperoom en ga, ook al is het online, met veel plezier het weekend in en sluit de week met elkaar op een fijne manier af.

Deel deze blog:

Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Maak kennis met onze games

PROEVERIJ-EVENT "TRAINEN EN COACHEN MET SPEELS GEMAK"

Wil jij leren hoe je met compacte games jouw programma of bijeenkomst kan verrijken?
Wil je zelf ervaren hoe zo’n game of spelsimulatie gaat?
Wil je de kans pakken om een geschikt spel direct aan je toolbox toe te voegen?

vluchtelingenkamp