Barnga

EEn introductie

barnga

Barnga is een spelsimulatie die is bedoeld om mensen een ervaring mee te geven waardoor ze zich beseffen dat samenwerken met mensen van een andere afdeling of uit een ander bedrijf niet altijd vanzelf gaat.
Op een speelse wijze ervaren deelnemers aan Barnga dat er soms verwarring kan ontstaan of zelfs irritatie doordat mensen van andere afdelingen soms anders blijken te handelen en reageren dan jij verwacht.

Je beseft ineens dat het gedrag van anderen soms toch heel anders is dan je zou verwachten…

Barnga is geschikt voor groepen van 10 tot 40 personen en wordt begeleid door één of meerdere teamcoaches.
Jump Serious Games biedt deze spelsimulatie aan in combinatie met hiervoor opgeleide trainers van P&A Talentontwikkeling.

Barnga

Extra informatie

De deelnemers krijgen als doel ‘het leren en spelen van een kaartspel waarbij je in een duo in verschillende rondes probeert te winnen van andere duo’s’. Dit is overigens niet het leerdoel, maar wel het doel in het spel. Het leerdoel wordt pas achteraf aan alle deelnemers duidelijk gemaakt om er voor te zorgen dat zij met een open mind aan het spel beginnen.

In verschillende rondes wordt Barnga gespeeld en doen de deelnemers ervaringen op die samenhangen met de werkelijke leerdoelen.

De spelrondes zijn kort en er wordt telkens gewisseld van team. Hierdoor blijft het tempo hoog en doen de deelnemers verschillende ervaringen op. Ze doen succeservaringen op, maar kunnen soms ook tijdelijk verward raken, soms zelfs geïrriteerd.

Verbazing,  frustratie en inzicht

Door het tempo in combinatie met de zorgvuldige begeleiding worden de deelnemers vooral uitgedaagd om zich te verbazen en behouden ze het spelplezier, ondanks de opgedane verwarring of opgelopen ‘frustraties’. Na afloop wordt, tijdens de nabespreking duidelijk wat de oorzaak van succes of van falen is geweest tijdens de diverse spelrondes. Hierna wordt een vertaalslag gemaakt naar veel voorkomende communicatieproblemen die kunnen ontstaan in de eigen praktijk. 

De game wordt eerst ingeleid met een korte introductie waarna het spel kan beginnen. Na afloop volgt er een heldere nabespreking waarin wordt uitgelegd waarom het soms mis kan gaan met de communicatie tussen groepen van een verschillende achtergrond of cultuur.

Miscommunicatie door verschillende (afdelings)culturen

In aanvulling op de game volgt een korte uiteenzetting over ‘miscommunicatie’ en over de verschillende strategieën die mensen hanteren wanneer ze niet begrepen worden.

Hierna maken we de transfer naar de eigen praktijk. Hoe zit het daar? Wanneer gaat het goed en wanneer niet, en hoe zou dat komen. Belangrijker nog; hoe kunnen we de onderlinge verstandhouding verbeteren en elkaar makkelijker vinden.

 

N.B.

BARNGA is oorspronkelijk ontwikkeld door  Sivasailam Thiagarajan (Thiagi) in 1980, terwijl hij voor USAID werkte in de stad Gbarnga in Liberia. Hij en zijn collega’s probeerden het kaartspel Euchre (een soort van klaverjassen) te spelen, maar er ontstond nogal wat verwarring omdat iedereen een andere interpretatie had van de spelinstructies. Hierdoor ontstond bij Thiagi een ‘Aha erlebnis’ dat conflicten en communicatieproblemen niet (alleen) ontstaan door grote of voor de hand liggende culturele verschillen, maar ook vaak door subtiele, kleine verschillen.

Veel voorkomende inzichten zijn:

 • Eerst begrijpen, dan begrepen worden
 • Bewust zijn van je eigen aannames en deze eerst toetsen alvorens te handelen
 • Regels en normen kunnen van persoon tot persoon verschillen
 • Samenwerken begint met elkaar goed leren kennen
 • Afspraak is niet vanzelfsprekend afspraak, daar is meer voor nodig
 • Oordeel pas over de ander als je weet wat zijn echte motief is

Deze game is vooral bedoeld voor medewerkers die vanuit een verschillende achtergrond of cultuur beter met elkaar willen leren samenwerken.

Voor groepen van 10 tot 40 deelnemers.

Jump Serious Games biedt deze spelsimulatie aan in combinatie met hiervoor opgeleide teamcoaches. Voor kleine groepen volstaat één spelbegeleider, bij grotere groepen is er meer begeleiding nodig. Als je wilt dan kunnen wij het spel ook voor jou begeleiden.

Het spel Bargna vraagt, inclusief de nabespreking ca. 1,5 tot 2,5 uur.

 • USB met powerpoint voor instructie, timer, begeleiding en reflectievrage
 • Speelkaartensets
 • Sets met spelinstructie
 • Schrijfblokken en pennen
 • De Barnga toolkit wordt geleverd in een stevige handzame koffer

Meer weten over deze game?

Ik geef je graag meer informatie!

Aanbod Jump

Bekijk ook:

Uitproberen?

We houden regelmatig proefsessies. Meld je hier aan!​

Je ontvangt bericht zodra bekend is wanneer de volgende proefsessie is gepland.

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Game huren of meer informatie nodig?

Laat hieronder je wens + gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om. 

Onze klanten

Zij gingen je voor:

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0