Eigenaarschap in teams ‘Display Overview’

EEn introductie

Serious game over Eigenaarschap in teams

‘Display Overview’

Overzicht en Samenwerken
Eigenaarschap
Micromanagement
Zelforganiserende teams

Tijdens deze spelsimulatie ervaren de spelers wanneer er wel en wanneer er geen eigenaarschap is binnen een team. Ze doorlopen twee spelrondes die fundamenteel van elkaar verschillen ondanks dat de teamopdracht ongeveer hetzelfde is.

Hiermee ontdekken ze het belang van overzicht en het effect hiervan op een gevoel van eigenaarschap bij de teamleden.

Ook worden ze zich bewust van de negatieve effecten van ‘micromanagement’ 

Vooral bedoeld voor professionals die willen ontdekken wat eigenaarschap is en wat het effect kan zijn van overzicht en een niet effectieve leiderschapsstijl.

Ontdekt wat wél werkt in teams en ontvang tips om de inzichten direct toe te passen in de eigen praktijk.

Higher Ground

Extra informatie

Samen bouwen mét en zonder eigenaarschap

De game Display Overview is een spelsimulatie waarbij deelnemers een constructie moeten bouwen op basis van richtlijnen en tekeningen.

Het spel bestaat uit twee spelrondes. In spelronde één wordt er gewerkt met strakke richtlijnen en een manager en in spelronde twee wordt er samengewerkt zonder manager.

Bij spelronde twee krijgen de deelnemers direct alle informatie ter beschikking waardoor ze veel overzicht hebben en ook een duidelijk doel. In spelronde één is er meer sprake van ‘micromanagement’ en is het overzicht alleen aanwezig bij de manager.

Echt ervaren hoe het werkt

Door deze ervaring ontdekken de spelers hoe veel prettiger het is als ze weten wat het doel is en als ze overzicht hebben over het totale proces.

Het is daarbij een superleuke en speelse ervaring die als een sterke metafoor kan werken om het belang van overzicht in relatie tot het gevoel van eigenaarschap op de werkvloer te doen inzien.

Leuk en leerzaam

Doordat er wordt gebouwd met staven, bollen, hout en lampjes is het bovendien leuk en energiek om te doen. Ook is het concrete eindresultaat natuurlijk heel goed waarneembaar voor iedereen.

Deze game is eigenlijk een soort sociaal psychologisch experiment waarmee duidelijk wordt hoe eigenaarschap kan verdwijnen en hoe het weer kan worden teruggebracht in het team.

Zelfs voor 100 deelnemers tegelijk

De game kan worden ingezet voor één groepje, maar inmiddels hebben we vanuit Jump Serious Games ook ervaren hoe leuk het is als je ca. 100 deelnemers gelijktijdig in 16 subgroepjes laat samenwerken.

 

 

Deelnemers aan deze game ervaren wat het effect van het hebben van overzicht op de samenwerking en op het gevoel van eigenaarschap.

Ze leren ook herkennen dat een manager die te veel op microniveau stuurt het gevoel van eigenaarschap binnen het team wegneemt.

Deze dynamische game is breed inzetbaar voor bijvoorbeeld:

 • Leidinggevenden; om ze te laten ervaren waar hun teamleden wellicht last van hebben en vanuit deze ervaring naar zichzelf te kijken.
 • Teamleden; om ze laten ervaren wat het effect is van wel/geen overzicht op henzelf en ze uit te nodigen om te kijken hoe ze meer overzicht voor zichzelf kunnen organiseren.
 • Teams; om na afloop een gesprek op gang te brengen over hoe het ervoor staat in hun eigen team en in hoeverre hier verbeteringen mogelijk zijn.
 • HR functionarissen; om te ervaren hoe belangrijk overzicht is om vanuit deze ervaring kritisch te kijken naar de organisatie waar ze in werken.

5 tot 28 spelers. (maar meer is ook mogelijk door meer sets gelijktijdig in te zetten)

Jump Serious Games biedt deze spelsimulatie aan in combinatie met hiervoor opgeleide teamcoaches. Voor kleine groepen volstaat één spelbegeleider, bij grotere groepen is er meer begeleiding nodig.

1,5 tot 3 uur (afhankelijk van de wijze waarop je de game inzet en begeleidt).

 

Toelichting: Er zijn twee spelrondes van 25 minuten. Met een korte inleiding en een korte evaluatie ben je in totaal ca. anderhalf uur bezig.

Maar er is ruimte om dieper op de opgedane ervaringen in te gaan tussen de spelrondes door en na afloop kan je meer tijd nemen om de transfer te maken naar het normale dagelijkse werk.

Tenslotte zijn er ook allerlei groepsdynamische elementen waar te nemen waar je dieper op in kunt gaan.

 • Instructiematerialen voor de bouwers in ronde 1 en 2
 • Map met spelinstructie voor de begeleider(s)
 • Bouwmaterialen zoals:
  • Ballen
  • Staven
  • Haken
  • Boeddhabeeldje
  • Bal met lampje
  • Batterij
 • De set wordt geleverd in een stevige handzame koffer

Meer weten over deze game?

Ik geef je graag meer informatie!

Uitproberen?

We houden regelmatig proefsessies. Meld je hier aan!​

Je ontvangt bericht zodra bekend is wanneer de volgende proefsessie is gepland.

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Game huren of meer informatie nodig?

Laat hieronder je wens + gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om. 

Onze klanten

Zij gingen je voor:

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0