Spel als teambuilding

Teambuilding is meer dan een teamuitje. Om volwassenen beter te leren samenwerken kan je heel lang praten over teambuilding, maar beter is het om een spel te doen. En natuurlijk niet zomaar een spel voor volwassenen, maar een spel dat ook daadwerkelijk bedoeld is om beter te leren samenwerken.

Een spel voor volwassenen, onzinnig?

Volwassenen die een spel spelen lijkt een beetje onzinnig misschien. We horen dan ook wel eens van volwassenen dat ze geen zin hebben in spelletjes. Maar een spel voor teambuilding gaat veel verder.
Om aan teambuilding te doen is er meer nodig dan een willekeurig spel.

Serious Games als teambuilding voor volwassenen

Volwassenen willen wel leren, maar het kost soms even wat moeite om iedereen in de ‘leerstand’ te krijgen. Maar dankzij zogenaamde Serious Games is het goed mogelijk een spel aan te bieden wat enorm bijdraagt aan een stuk teambuilding. Teambuilding met een spel zorgt er namelijk voor dat mensen even uit hun normale patronen stappen.

Gezamenlijk doel

Veel van het gedrag van volwassenen is aangeleerd gedrag en is bovendien vrij routinematig. We lopen van de ene bijeenkomst naar de volgende, nemen een bakje koffie, klagen wat, doen ons ding maar echt aan teambuilding wordt er niet gedaan. Tenzij er duidelijk een gezamenlijk doel is. Als volwassenen een spel spelen met een duidelijk doel voor ogen dan ontstaat er ineens wel dat gevoel waarom er is gekozen voor teambuilding.

Teambuilding

Een spel zet mensen even in een andere stand. In ieder mens schuilt wel een spelende mens.  Bij kinderen zie je dat natuurlijk veel sneller, maar ook volwassenen doen graag een spel. Als het gaat om teambuilding dan is zo’n spel effectief als het laagdrempelig is en er geen weerstand in de groep is. Maar juist de games of spellen die op het platform van Jump Serious Games staan zijn bedoeld om mensen makkelijk mee te krijgen in de ervaring. De ervaring van het spelen van een spel met volwassenen is enorm waardevol. Zo’n spel, gericht op teambuilding is didactisch gezien heel slim opgebouwd en zorgt ervoor dat er wordt geleerd op basis van de opgedane ervaringen tijdens het teambuilding spel. En als zo’n spel voor volwassenen goed wordt begeleid, dan leidt dit tot mooie stappen vooruit. Teambuilding is dankzij een spel voor volwassenen veel minder zwaar dan lange praatsessies op de hei. Spelenderwijs leren de volwassenen in het team hoe ze steeds iets beter kunnen samenwerken. Dankzij de gezamenlijke focus is teambuilding voor volwassenen heel makkelijk.

Spel vertalen naar de praktijk

Het vraagt natuurlijk wel iets om het geleerde tijdens het spel te vertalen naar de samenwerking van de volwassenen in de dagelijkse praktijk. Want teambuilding is mooi, maar wat doen we er morgen mee, als het spel weer voorbij is? Vallen we dan weer terug in de oude patronen of niet? Als een spel voor volwassenen goed wordt begeleid en het echt gericht is op teambuilding dan is het rendement enorm hoog. Het is namelijk leuk om steeds een beetje beter te worden. En dankzij het spel is deze ervaring van telkens iets beter worden voor veel volwassenen voelbaar geweest. En als je het voelt, dan onthoud je het beter. Dat weten we vanuit de leerpsychologie. De kracht van een spel is dat het voor volwassenen een nieuwe ervaring creëert wat maakt dat mensen nieuw gedrag bij elkaar zien. Ze leren spelenderwijs elkaar beter te verstaan waardoor de communicatie beter wordt. Het spel voor teambuilding is dan ook iets wat niets te maken heeft met de inhoud van het werk, maar als het  gaat om teambuilding dan zal blijken dat er wel degelijk heel veel verwantschappen zijn. Volwassenen die de spelervaring op een positieve manier hebben meegemaakt weten dat het leven geen spel is, maar dat het spel wel is te integreren in het echt leven. De transfer van het geleerde uit het teambuilding spel is voor veel volwassenen dan ook goed te maken. Zeker als het spel slim in elkaar zit en aansluit bij de taakvolwassenheid van de betreffende deelnemers.

Jump Serious Games

Kortom laten we vooral beginnen met een mooi spel gericht op teambuilding voor volwassenen. Op het platform van Jump Serious Games kun je zoeken op leerthema en vervolgens krijg je een mooie overzicht van mogelijke spellen voor volwassenen. We noemen dat Serious Games.  Welkom in deze wereld van spelsimulaties met als doel voortdurende te blijven ontwikkelen op een prettige en zeer effectieve manier.

 

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Maak kennis met onze games

PROEVERIJ-EVENT "TRAINEN EN COACHEN MET SPEELS GEMAK"

Wil jij leren hoe je met compacte games jouw programma of bijeenkomst kan verrijken?
Wil je zelf ervaren hoe zo’n game of spelsimulatie gaat?
Wil je de kans pakken om een geschikt spel direct aan je toolbox toe te voegen?

vluchtelingenkamp