Wat zijn Serious Games?

Vertel het me en ik zal het vergeten.
Laat het me zien en ik zal het onthouden.
Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.

Wat is Serious Gaming?

Serious Gaming is een nieuwe manier om op een snelle effectieve manier iets nieuws te leren of jezelf op een bepaald vlak verder te ontwikkelen. Een serious game is voor de meeste mensen gewoon leuk om te doen. En dat element van plezier is bedoeld om te zorgen dat de ervaring meer effect heeft dan een traditionele oefening tijdens bijvoorbeeld een training. De doelen van een serious game spelen een belangrijke rol, maar zijn voorafgaand niet altijd expliciet benoemd. De reden hiervan is dat de spelers hierdoor veel beter om kunnen gaan in het spel. Hierdoor wordt de ervaring van een serious game veel intensiever.

Serious Games: leren door te spelen

Serious Games worden ingezet t.b.v. Game Based Learning. Leren door te spelen. En iedereen weet hoe effectief dit eigenlijk is. Want we zijn allemaal kind geweest en als je goed kijkt naar kinderen dan zie je dat ze bijna overal een spelletje van maken. Zodra het een spel wordt komt er energie vrij en gaan mensen aan de slag. Daarom is Game Based Learning zo effectief. Het is namelijk in eerste instantie leuk en in tweede instantie enorm leerzaam.

Jump Serious Games

Serious Games zijn niet zomaar spelletjes. De ontwikkeling van een Serious Game komt tot stand door kennis van techniek, vormgeving, speltheorie en onderwijskundige principes te combineren. Daarmee is een serious game niet even iets wat je op een vrijdagmiddag in elkaar kunt knutselen. Jump Serious Games weet als geen andere partij te herkennen of een Serious Game goed in elkaar zit of niet. Vaak zijn er bij het ontwikkelen van een game ontwerpers, vormgevers, gamedesigners, interactiondesigners, eventueel programmeurs en projectbegeleiders nodig. Spelprincipes en ontwikkelingstools moeten worden gecombineerd worden tot een aantrekkelijk en leuk spel wat duidelijk bijdraagt tot leren en ontwikkelen.

Offline en Online Serious Games

De opkomst van Serious Games is deels ontstaan doordat computers steeds meer mogelijkheden hebben om een fictieve omgeving na te bootsen. En in deze fictieve omgeving kan men naar hartenlust oefenen. Maar Serious Games zijn niet per sé altijd online Games. Sterker nog, onze ervaring is dat offline Games vaak nog veel meer effect hebben. Zeker als het gaat om doelstellingen die samenhangen met thema’s als communiceren of samenwerken.

Escape rooms

Een leuke offline variant die we in de Leisure-sector zien ontstaan zijn de zogenaamde Escape Rooms. Hoe leuk is het om met een groepje vrienden door middel van het combineren van informatie en het oplossen van puzzels binnen de gestelde tijd de uitgang te bereiken. Een Escape Room is een typisch voorbeeld van een Offline Game. Maar nog niet direct een Serious Game, omdat een Escape Room primair is ontwikkeld voor het plezier. Toch zien we wel eens dat Escape Rooms  worden ingezet om bijvoorbeeld iets te leren over effectief samenwerken. In zo’n geval is er een teamcoach bij aanwezig en wordt de Escape Room ineens een Serious Game.

Jump Serious Games zijn games die garant staan voor een optimale combinatie van spelplezier en leereffect.

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0