Focus!

Focus!

Te veel prikkels

FocusIn deze wereld vol met allerlei prikkels is het soms een hele klus om gefocust te werken. Lange to-do lijstjes, een volle mailbox, te veel dingen die om aandacht vragen, alles maar een beetje oppakken, afleidende sociale media en dan ook nog eens allerlei Corona-gerelateerde stressfactoren. Het valt niet mee.
Maar vanochtend had ik me voorgenomen om vandaag maar met één ding bezig te gaan. Het door vertalen van ca. 30 interviews naar leerdoelstellingen voor een business simulatiegame. Smartphone uit, geen email en werken in blokjes van 45 minuten met een zacht muziekje op de achtergrond. Na iedere 45 minuten een korte pauze, even een stukje lopen, wat eten of drinken en daarna weer door. En ik had een topdag! Waarom? Omdat ik er voor had gekozen om me op maar één ding te focussen.

Gelukshormonen

Geloof me, focus geeft energie, je raakt in ‘flow’; een staat van zijn waarin het besef van tijd verdwijnt, waarbij je echt voortgang boekt en als bijproduct maakt je lijf ook nog eens gelukshormonen aan zoals endorfine, serotonine en dopamine.

Ergens helemaal in op gaan

Dat gevoel gunnen we ook deelnemers aan leer -of ontwikkeltrajecten. Wat is het toch lekker als je ziet dat mensen helemaal opgaan in het aanleren van nieuwe vaardigheden of het opdoen van nieuwe inzichten. Dat bereik je natuurlijk niet met de zoveelste PowerPointpresentatie of met een eenvoudige e-learning.
Maar hoe dan wel?

Hoe breng je ‘flow’ in leren en ontwikkelen?

Hoe zorg je dat mensen wel in die ‘flow’ komen? Het antwoord is simpel; spelen! Een goede serious game neemt de spelers mee naar een andere dimensie. Ze gaan er helemaal in op, worden uitgedaagd en leren tijdens het spel bijna ongemerkt allerlei dingen die jij er van te voren in hebt gestopt. Serious games bieden zo veel mogelijkheden om 100% gefocust te leren of te ontwikkelen. Spelen boeit, een spel geeft focus een spel geeft energie. Leren en ontwikkelen mag gewoon weer leuk zijn! Zowel offline tijdens een bordspel of spelsimulatie als tijdens online games. Zowel samen als alleen. Het kan allemaal!

Inspiratiemail

Wil je meer weten over de toepassingen van serious games en aan hoe serious games kunnen bijdragen aan het oplossen van vraagstukken binnen organisaties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief zodat je regelmatig updates krijgt over de toepassingsmogelijkheden van serious games, tips voor trainers en meer. Onder aan deze pagina kun je jezelf inschrijven.

 

Deel deze blog:

Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
Focus

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0