Nerds en multidisciplinair samenwerken

Multidisciplinair samenwerken voor Nerds

Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van samenwerken. Ik ben het liefste in mijn eentje bezig zonder dat ik voortdurend behoefte heb aan overleggen. Gewoon lekkermultidisciplinair samenwerken met mijn vak bezig zijn en mooie dingen maken. Niet al te veel rekening houden met anderen, lekker mijn eigen tempo kiezen, zelf prioriteiten aanbrengen en gewoon lekker in de flow.

Misschien ben ik wel een beetje een nerd. Maar zijn veel mensen niet een beetje een Nerd? Een Nerd is niet mainstream. Een Nerd is iemand die bovengemiddeld veel tijd steekt in zijn eigen vakgebied. Een Nerd is geen generalist dus, maar is een vakman.

En wat hebben we die nodig. Mensen die een vak verstaan. Mensen die dingen maken of dingen realiseren waar ze trots op mogen zijn.

Alleen de wereld vraagt vaak niet om één dimensionale oplossingen. Veel van ons werk bestaat uit een complexe samenstelling van individuele bijdragen.

Serious Games door samenwerking van Nerds

Ontwikkeling serious gamesNeem nou een Serious Game. Ik ontwikkel serious games. Met name als het gaat om de speltechniek gecombineerd met didactische componenten, dan zit ik helemaal op de goede plek. Laat mij dat maar uitpuzzelen. Maar als het gemaakt moet worden dan heb ik veel meer deskundigheid nodig.

Serious Games zijn er in allerlei soorten en maten. Wij maken coachkaartjes, dat zijn ook serious games. Wij maken eenvoudige en iets complexere bordspellen, samenwerkingsoefeningen en we maken business simulatie games van één tot meerdere dagen.

Eigenlijk heb ik nog nooit een game helemaal in mijn eentje gemaakt. En daar ben ik trots op ook. Iedere serious game komt tot stand dankzij een samenwerkingsproces met andere Nerds. Zo hebben we een kunstenaar (Wout) in ons midden die enorm creatief is en bovendien heel handig met laser-snij apparatuur. We hebben een grafisch vormgever (Leroy), sinds kort ook een online Nerd (Carel) en een Escaperoom Nerd (Herman). En dan heb ik het nog niet eens over de Nerd (Bas) die helemaal thuis in organisatiecultuur of over de Nerd (Marion) die ons helpt met de online marketing.

Multidisciplinaire samenwerking van Nerds

Een serious game is een complex product dat tot stand komt door de multidisciplinaire samenwerking van verschillende Nerds. En daarmee kom ik uit bij enkele serious games die juist bedoeld zijn om Nerds beter te leren samenwerken.

Het probleem van Nerds is namelijk dat ze zich volledig ontfermen over hun eigen klus of taakgebied en daardoor het grotere geheel uit het oog verliezen. Multidisciplinair samenwerken lukt alleen als iedereen enerzijds zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en onafhankelijk van anderen keuzes durft te maken en door durft te pakken. Dat is daadkracht en dat is eigenaarschap.

Maar multidisciplinair samenwerken is ook jezelf bewust zijn van de zogenaamde wederzijdse afhankelijkheid. Iedere Nerd is pas een echt goede Nerd als hij zich tijdens zijn werk bewust is van de consequenties van zijn eigen taken voor het werk van de ander.

Fases van ontwikkeling en multidisciplinair samenwerken

Multidisciplinair samenwerken kindSteven Covey sprak in dit verband ooit over een aantal fases van ontwikkeling.

  1. Als kind ben je afhankelijk van anderen
  2. Als jong volwassene streef je naar onafhankelijkheid. Je wilt het zelf doen. Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen. Iedereen wil dus een beetje een Nerd zijn.
  3. Maar op enig moment komt in je leven het inzicht dat je alleen maar echt succesvol kunt zijn als je er voor durft te kiezen om wederzijds afhankelijk te zijn.

Multidisciplinair Samenwerken in optima forma betekent dat er een groepje onafhankelijke professionals stuk voor stuk de keuze maakt om een vorm van wederzijdse afhankelijkheid met elkaar aan te gaan. Ze zijn zich bewust dat de som dan meer is dan de individuele bijdragen.

Je bent professional, maar bent je bewust dat jij bijdraagt aan iets dat groter is dan jijzelf. En dat je dat alleen kunt doen als je er dus voor kiest om waar nodig de afstemming met elkaar te zoeken. Wat betekent mijn bijdrage voor jou, hoe kan ik jou daar eventueel bij helpen en omgekeerd; wat heb ik van jou nodig om een nog betere bijdrage aan ons collectieve doel te leveren.

Dan ben je een Top-Nerd of zo je wilt een über-Nerd!

Hoe leer je dat?

Vluchtelingenkamp Serious GameDoor bijvoorbeeld een keer onze game Het Vluchtelingenkamp te spelen, of Higher Ground of één van onze andere games. Vanuit Jump hebben we namelijk meerdere Serious Games ontwikkeld die teams helpen om beter samen te werken. Niet door er over te praten, maar door het met elkaar uit te proberen, te experimenteren. Leren door te doen. Multidisciplinair samenwerken!

N.B. Begeleid jij (multidisciplinaire) teams, dan weet jij hoe belangrijk het is om de balans te vinden met elkaar tussen onafhankelijk optreden en gelijktijdig rekening te houden met elkaar.

Op de über-Nerds van deze wereld!

Deel deze blog:

Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Maak kennis met onze games

PROEVERIJ-EVENT "TRAINEN EN COACHEN MET SPEELS GEMAK"

Wil jij leren hoe je met compacte games jouw programma of bijeenkomst kan verrijken?
Wil je zelf ervaren hoe zo’n game of spelsimulatie gaat?
Wil je de kans pakken om een geschikt spel direct aan je toolbox toe te voegen?

vluchtelingenkamp