– en waarom ons brein daar dol op is –
Games met Maatschappelijke Impact
Mensen bewust maken van maatschappelijke thema’s – en ze ook echt in beweging krijgen – is geen eenvoudige opgave. Je kunt presentaties geven, workshops organiseren of voorlichtingscampagnes opzetten. Maar wat als je mensen een ervaring kunt bieden die hen niet alleen raakt, maar ook blijft hangen?
Dat is precies wat Serious Games voor maatschappelijke impact doen.
Ervaren in plaats van uitleggen
Neem de Escape Stalking Box die we bij Jump ontwikkelden voor de politie. Een escape room-achtige ervaring waarin agenten worden geconfronteerd met de problematiek rondom Stalking. Ze ervaren hoe belangrijk het is om het slachtoffer écht centraal te stellen, en leren spelenderwijs betere keuzes te maken. Niet via een PowerPoint, maar via een intense, meeslepende ervaring. En dat werkt.
Raccoon: een mooi gedachtegoed dat doorgaat
Tot voor kort was Raccoon Serious Games een bevlogen speler in het veld, met een duidelijke missie: bijdragen aan een betere maatschappij via spel. Toen de oprichters, Jasper en Jan Willem, besloten om hun werkzaamheden te beëindigen, vonden we dat oprecht jammer. Niet alleen vanwege het sterke werk dat ze hebben neergezet, maar ook omdat hun visie zo mooi aansluit bij die van ons.
Toen we met hen in gesprek raakten, bleek al snel dat er een hele fijne klik was. Vanuit dat vertrouwen hebben we afgesproken dat wij bij Jump een aantal van hun projecten en relaties voortzetten. Geen overname, maar wél het voortzetten van waardevol werk – in dezelfde geest, met dezelfde maatschappelijke drive.
Inmiddels hebben een aantal voormalige Raccoon-klanten hun weg naar ons gevonden, en werken we aan thema’s als verslavingspreventie, laaggeletterdheid, digitale inclusie en meer. Belangrijke onderwerpen die vragen om vernieuwing én beleving – precies waar Serious Games het verschil kunnen maken.
Wat maakt Serious Games zo krachtig?
Een goede Serious Game raakt het brein precies op de juiste manier. Waarom?
-
Een spel is laagdrempelig – iedereen kan meedoen.
-
Het is uitnodigend, niet belerend – dat verlaagt weerstand.
-
Spel maakt gebruik van positieve spanning – dat verhoogt focus.
-
Spelen is leuk – en wat leuk is, blijft beter hangen.
-
Spelervaringen worden gedeeld – dat zorgt voor een sneeuwbaleffect.
Het brein houdt van spel
Tijdens het spelen komen in ons brein allerlei ‘positieve’ stofjes vrij. Denk aan:
-
Serotonine – het gelukshormoon, dat zorgt voor een fijne stemming en zelfvertrouwen.
-
Oxytocine – het knuffelhormoon, dat verbondenheid en veiligheid versterkt binnen een groep.
-
Dopamine – het beloningshormoon, dat motivatie en leervermogen vergroot.
Samen zorgen deze hormonen voor een klimaat waarin mensen zich veilig voelen, durven te experimenteren en echt openstaan om te leren. Door een slimme spelopzet creëer je dus letterlijk de juiste chemie om iets teweeg te brengen.
Spel als motor van verandering
Of het nu gaat om veiligheid, inclusie, gezondheid of samenwerking – Serious Games bieden een krachtige manier om bewustwording, gedragsverandering en verbinding te stimuleren. Door de juiste snaar te raken én het brein op speelse wijze te activeren, ontstaat echte impact.
Want als mensen lachen, nadenken, samenwerken en een spelervaring delen, gebeurt er iets bijzonders: ze voelen wat belangrijk is. En dát blijft hangen.
Wil jij ook maatschappelijke impact maken?
Wij helpen organisaties, overheden en trainers om maatschappelijke thema’s op een krachtige manier onder de aandacht te brengen – via spel.
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Plan gerust een vrijblijvend gesprek met ons in. Dan kijken we samen wat er speelt – en hoe we het speels in beweging kunnen brengen.