Omgevingswet: Makkelijk en Moeilijk tegelijk

De Omgevingswet zorgt er voor dat er straks één omgevingsplan is per gebied met alle relevante regels. Dat maakt het voor een gemeenteambtenaar in principe mogelijk om sneller en meer dienstverlenend te handelen dan voorheen. Hij krijgt meer vrijheid om aanvragen in de totale samenhang te bekijken. Uiteindelijk leidt dit tot burgers of ondernemers die de gemeente niet meer ervaren als een relatief traag en bureaucratisch systeem van regels en procedures. De gemeente is er voor de maatschappij en zal dankzij de Omgevingswet sneller, efficiënter, pragmatischer en meer op maat kunnen handelen.

samenwerking omgevingswet

In dit korte filmpje van de Rijksoverheid wordt dit nog eens weergegeven:

splitsing omgevingswet

Gaat de Omgevingswet ons leven echt makkelijker maken?

In de film lijkt het allemaal prachtig, maar als je goed luistert en nadenkt dan weet je als ambtenaar ook dat er iets van jou wordt gevraagd. De lat wordt namelijk voor een deel toch ook hoger gelegd. Het vraagt om nieuw gedrag. Waar je in het verleden meer toetste of iets paste binnen de vastgelegde regels, zul je in de toekomst veel meer integraal moeten handelen. Het vraagt van jou als ambtenaar dat je veel meer de samenhang in beeld krijgt. Het vraagt er ook om dat je meer in gesprek zult moeten gaan met de verschillende belanghebbenden om de juiste afwegingen te maken. En het vraagt soms om lef om keuzes te durven maken zonder dat je voor 100% alle vastgelegde regels volgt. Kortom, nieuw gedrag waarbij veel ambtenaren over de oude grenzen van hun domein zullen gaan kijken.

Hoe zorgen we ervoor dat de Omgevingswet een succes gaat worden voor iedereen?

Met deze vraag helpen we graag. We doen dit bij voorkeur in co-creatie met de betreffende gemeente. Naar ons idee biedt de nieuwe Omgevingswet enorme kansen om het kussen op te schudden. Dit moment gebruiken is een heel natuurlijk moment om beweging te creëren binnen jouw organisatie.

Jump Serious Games biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld deze: https://jumpseriousgames.nl/games/vuurtoren-omgevingswet/ die je kunt huren inclusief begeleiding.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een game begeleiden. Jump Serious Games werkt aan enkele snel bruikbare Serious Games (geen online games) die hiervoor ingezet kunnen worden.

Zet een serious game in!

Jump Serious Games biedt verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld deze: https://jumpseriousgames.nl/games/vuurtoren-omgevingswet/ die je kunt huren inclusief begeleiding.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een game begeleiden. Jump Serious Games werkt aan enkele snel bruikbare Serious Games (geen online games) die hiervoor ingezet kunnen worden.

Vuurtoren - multisciplinair samenwerken en besluitvorming in teams

Deel deze blog:

Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
×

Winkelmand

GRATIS EBOOK

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook ‘Gedragsverandering en het geheim van Serious Games’. 

E-Book