De gemengde gevoelens rond de Omgevingswet

De Omgevingswet zorgt er voor dat er straks één omgevingsplan is per gebied met alle relevante regels. Dat maakt het voor een gemeenteambtenaar in principe mogelijk om sneller en meer dienstverlenend te handelen dan voorheen. Hij krijgt meer vrijheid om aanvragen in de totale samenhang te bekijken. Uiteindelijk leidt dit tot burgers of ondernemers die de gemeente niet meer ervaren als een relatief traag en bureaucratisch systeem van regels en procedures. De gemeente is er voor de maatschappij en zal dankzij de Omgevingswet sneller, efficiënter, pragmatischer en meer op maat kunnen handelen.

In dit korte filmpje van de Rijksoverheid wordt dit nog eens weergegeven. https://youtu.be/-jB4hTdZ-z4

Gaat de Omgevingswet ons leven echt splitsing omgevingswetmakkelijker maken?

In de film lijkt het allemaal prachtig, maar als je goed luistert en nadenkt dan weet je als ambtenaar ook dat er iets van jou wordt gevraagd. De lat wordt namelijk voor een deel toch ook hoger gelegd. Het vraagt om nieuw gedrag. Waar je in het verleden meer toetste of iets paste binnen de vastgelegde regels, zul je in de toekomst veel meer integraal moeten handelen. Het vraagt van jou als ambtenaar dat je veel meer de samenhang in beeld krijgt. Het vraagt er ook om dat je meer in gesprek zult moeten gaan met de verschillende belanghebbenden om de juiste afwegingen te maken. En het vraagt soms om lef om keuzes te durven maken zonder dat je voor 100% alle vastgelegde regels volgt. Kortom, nieuw gedrag waarbij veel ambtenaren over de oude grenzen van hun domein zullen gaan kijken.

Hoe zorgen we ervoor dat de Omgevingswet een succes gaat worden voor iedereen?

Met deze vraag helpen we graag. We doen dit bij voorkeur in co-creatie met de betreffende gemeente. Naar ons idee biedt de nieuwe Omgevingswet enorme kansen om het kussen op te schudden. Dit moment gebruiken is een heel natuurlijk moment om beweging te creëren binnen jouw organisatie.

Jump Serious Games biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. Wij zijn momenteel een game aan het bouwen waardoor we de ‘spelers’ bewust maken van het feit dat je vrij snel wordt verleid om in systemen en procedures te denken. Tijdens de game gaan ze ervaren hoe ze hier los van kunnen komen en hoe ze de bedoeling leidend kunnen maken. Deze game is nog in ontwikkeling…

Multidisciplinair samenwerken: serious game Vluchtelingenkamp

Als het van belang is om helder te krijgen wat er komt kijken tijdens het samenwerken vanuit meerdere disciplines dan hebben we iets moois…Hoe zorg je er voor dat het gezamenlijke doel centraal staat, terwijl iedereen ook zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Tijdens de game Vluchtelingenkamp komt dit uitgebreid aan de orde. Deze game verhuren we met en zonder begeleiding.

 

Deel deze blog:

Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Maak kennis met onze games

PROEVERIJ-EVENT "TRAINEN EN COACHEN MET SPEELS GEMAK"

Wil jij leren hoe je met compacte games jouw programma of bijeenkomst kan verrijken?
Wil je zelf ervaren hoe zo’n game of spelsimulatie gaat?
Wil je de kans pakken om een geschikt spel direct aan je toolbox toe te voegen?

vluchtelingenkamp