Uitgangspunten Omgevingswet
De Omgevingswet zorgt ervoor dat de wetgeving wordt gebundeld, zo zijn er minder regels nodig.
De uitgangspunten van de Omgevingswet zijn:
- minder en daardoor overzichtelijkere regels
- meer ruimte voor initiatieven
- lokaal maatwerk
- vertrouwen
Doordat er minder regels zijn en doordat deze regels duidelijker zijn, wordt het overzichtelijker voor burgers, ondernemers en overheden.
In dit korte filmpje van de Rijksoverheid wordt dit nog eens weergegeven. https://youtu.be/-jB4hTdZ-z4
Andere manier van werken
Naast kennis over wet- en regelgeving en uitleg over het digitaal stelsel, vraagt de Omgevingswet om een nieuwe manier van samenwerken. Het gaat om vier bestuurslagen die gaan samenwerken als één overheid. Dat betekent over de muren van eigen taken kijken. En ook het eerder betrekken van experts, belanghebbenden en ervaringsdeskundigen.
Hoe maken we een succes van de Omgevingswet?
Om dit goed werkbaar te krijgen is er wel iets nodig:
Ten eerste: Bewustwording van de andere rol, wat wordt er concreet van ons gevraagd aan houding en gedrag en in hoeverre verschilt dit van hetgeen we tot nu toe hebben gedaan.
Ten tweede: Nadenken in hoeverre deze nieuwe rol past bij ieders eigen kwaliteiten, ambities en het plezier in het werk. De nieuwe rol vraagt namelijk ander gedrag en een andere manier van kijken. Voor sommige medewerkers zal dit een uitdaging zijn, terwijl anderen er wellicht tegenop zien en zich afvragen of dit wel het werk is wat bij ze past.
Ten derde: Faciliteren van Eigenaarschap vanuit de organisatie. Wat is er nodig om te zorgen dat de betrokken medewerkers ook daadwerkelijk hun nieuwe rol met plezier en succes op gaan pakken. Welke randvoorwaarden spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe zit het bijvoorbeeld met het vertrouwen dat ze krijgen of ervaren en de hoeveelheid regelruimte. En is het wel veilig genoeg in de organisatie om die nieuwe rol goed op te pakken of loop je misschien risico om op een onprettige manier op je vingers getikt te worden…
Zet een serious game in
Voor stap 1 is het heel goed mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde Serious Game. Jump Serious Games biedt hiervoor verschillende mogelijkheden, met name ‘Vluchtelingenkamp’ is heel geschikt in het kader van de omgevingswet.
Een andere game is Cadenaline. Tijdens dit spel ontdekken de spelers dat individuele beslissingen nooit los gezien kunnen worden van het gezamenlijke plaatje. Het gaat hierbij om integraal samenwerken.
Beter samenwerken maar niet door alleen maar te praten? Wij helpen je graag!
- Serious Games over samenwerken
- Met of zonder onze begeleiding
- Advies op maat
- Check het overzicht van mogelijkheden