Succes met de Omgevingswet!

Uitgangspunten Omgevingswet

De Omgevingswet zorgt ervoor dat de wetgeving wordt gebundeld, zo zijn er minder regels nodig. omgevingswet kompas
De uitgangspunten van de Omgevingswet zijn:

  • minder en daardoor overzichtelijkere regels
  • meer ruimte voor initiatieven
  • lokaal maatwerk
  • vertrouwen

Doordat er minder regels zijn en doordat deze regels duidelijker zijn, wordt het overzichtelijker voor burgers, ondernemers en overheden.
In dit korte filmpje van de Rijksoverheid wordt dit nog eens weergegeven. https://youtu.be/-jB4hTdZ-z4

MUUR OMGEVINGSWET

Andere manier van werken

Naast kennis over wet- en regelgeving en uitleg over het digitaal stelsel, vraagt de Omgevingswet om een nieuwe manier van samenwerken. Het gaat om vier bestuurslagen die gaan samenwerken als één overheid. Dat betekent over de muren van eigen taken kijken. En ook het eerder betrekken van experts, belanghebbenden en ervaringsdeskundigen.

Hoe maken we een succes van de Omgevingswet?

Om dit goed werkbaar te krijgen is er wel iets nodig:

Ten eerste: Bewustwording van de andere rol, wat wordt er concreet van ons gevraagd aan houding en gedrag en in hoeverre verschilt dit van hetgeen we tot nu toe hebben gedaan.

Eigenaarschap omgevingswetTen tweede: Nadenken in hoeverre deze nieuwe rol past bij ieders eigen kwaliteiten, ambities en het plezier in het werk. De nieuwe rol vraagt namelijk ander gedrag en een andere manier van kijken. Voor sommige medewerkers zal dit een uitdaging zijn, terwijl anderen er wellicht tegenop zien en zich afvragen of dit wel het werk is wat bij ze past.

Ten derde: Faciliteren van Eigenaarschap vanuit de organisatie. Wat is er nodig om te zorgen dat de betrokken medewerkers ook daadwerkelijk hun nieuwe rol met plezier en succes op gaan pakken. Welke randvoorwaarden spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe zit het bijvoorbeeld met het vertrouwen dat ze krijgen of ervaren en de hoeveelheid regelruimte. En is het wel veilig genoeg in de organisatie om die nieuwe rol goed op te pakken of loop je misschien risico om op een onprettige manier op je vingers getikt te worden…

Zet een serious game in

Vluchtelingenkamp serious game

Voor stap 1 is het heel goed mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde Serious Game. Jump Serious Games biedt hiervoor verschillende mogelijkheden, met name ‘Vluchtelingenkamp’ is heel geschikt in het kader van de omgevingswet.
We werken ook aan een nieuwe game die er voor zorgt dat de spelers ervaren wat ze moeten doen om los te komen van het denken in systemen en protocollen en de bedoeling centraal kunnen stellen.

 

Deel deze blog:

Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Maak kennis met onze games

PROEVERIJ-EVENT "TRAINEN EN COACHEN MET SPEELS GEMAK"

Wil jij leren hoe je met compacte games jouw programma of bijeenkomst kan verrijken?
Wil je zelf ervaren hoe zo’n game of spelsimulatie gaat?
Wil je de kans pakken om een geschikt spel direct aan je toolbox toe te voegen?

vluchtelingenkamp