Spellen voor volwassenen die wél werken

Volwassenen die een spel spelen om beter te leren samenwerken. Is dat kinderachtig? Heb je daar niks aan? Is een spel iets anders dan de werkelijkheid of is een spel voor volwassenen juist heel erg geschikt om beter te leren samenwerken?

Leren door te doen

Helaas denken veel volwassenen dat je vooral leert door boeken te lezen, door een presentatie of webinar bij te wonen van een of andere goeroe of door een YouTube filmpje te bekijken. Maar niets is minder waar. Net als kinderen leren volwassenen beter door het zoveel mogelijk te doen.

Samenwerken

Zo is het ook bij samenwerken. Samenwerken doen we iedere dag, het is alleen de kunst om hier ook iets van te leren. En volwassenen nemen vaak niet de tijd om te leren van hun ervaringen. Ze wonen een overleg bij, merken dat de energie wegstroomt, klagen bij de koffiemachine over de slechte sfeer of het niet nakomen van afspraken door anderen. Maar leren van de ervaring is er dan helaas niet bij. Daarom is het spelen van een spel zo enorm effectief. Dankzij de inzet van een spel om beter samen te werken kunnen volwassenen weer uitgedaagd worden en durven ze ander gedrag in te zetten. En daar zit precies de effectiviteit.

Boek je online teamuitje nu!

Weg met de routine

Kinderen en jong volwassenen hebben relatief veel minder ingesleten patronen en gewoontes dan volwassenen. Ze hebben weliswaar al wel enige ervaring, maar niet zoveel als volwassenen. En het opdoen van ervaring is aan de ene kant mooi, maar deze ervaring kan ook omslaan naar routine. Samenwerken door middel van een spel brengt volwassenen weer even terug naar vroeger. Ze kunnen niet terugvallen op routine maar worden soms op een verkeerd been gezet. Het standaard loopje naar je vaste vergaderstoel is er niet want we gaan een spel doen. Een spel voor volwassenen waarbij het de bedoeling is om bijvoorbeeld te winnen of mooie gezamenlijke resultaten te boeken.

Kijk naar jezelf!

Een spel voor volwassenen is bedoeld om van te leren. Als het spel goed is ontwikkeld en als het spel goed wordt begeleid dan kunnen we de leerervaringen uit dat spel gebruiken om anders te gaan kijken naar ons normale gedrag.
Waarom luistert Kees deze keer wel, terwijl hij dat op andere momenten in het dagelijks werk veel minder doet? Wat kunnen we als volwassenen leren van zo’n spel waar we ons voordeel mee kunnen doen in de dagelijkse praktijk? Wat ging goed tijdens het spel en zouden we bijvoorbeeld in ons dagelijks werk ook wat meer in kunnen zetten? Of wat ging minder goed in het spel en hoe zouden we dat kunnen verbeteren? Zouden we als volwassenen dit spel nog een keer spelen, wat zouden we dan anders aanpakken? En welke les trek je hier vervolgens uit voor de dagelijkse praktijk.

Eerst zaaien, dan oogsten

Een spel voor  volwassenen met als doel om beter te leren samenwerken is het ultieme middel om de dagelijkse patronen te doorbreken, weer plezier te krijgen in het samenwerken als volwassenen en ander gedrag bij elkaar te ontdekken. Hé, ik wist niet dat jij dit ook kon? Waarom zet je dat niet wat meer in tijdens ons normale overleg? Dat is toch een prachtige oogst voor zo’n spel?

Ik wil dit ook! Waar vind ik zo’n spel?

Jump Serious Games is een platform dat zich richt op leren en ontwikkelen voor volwassenen en gelooft in de kracht van spelvormen als middel om het samenwerken door volwassenen te verbeteren. Een goed spel met als doel om beter te leren samenwerken noemen we ook wel een Serious Game. Serieuze spelletjes voor volwassenen. Om weer even het ontdekkende kind in jezelf terug te vinden en nieuw gedrag uit te durven proberen. Want ergens onderweg raken we dat als volwassenen soms wat kwijt. Gelukkig zit in ieder van ons nog wel die onderzoekende mens die graag iedere dag weer een beetje beter wil worden. Een spel voor volwassenen helpt om weer met een open mind tegen de dagelijkse realiteit aan te kijken. Het is leuk om te doen, maar het is vooral een hele effectieve werkvorm om volwassenen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees ook ons E-Book over gedragsverandering door serious games.

Deel deze blog:

Email
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter

Your Cart

No Item Found
Subtotal 0,00
Shipping 0,00
Tax 0,00
Total 0,00
0

Maak kennis met onze games

PROEVERIJ-EVENT "TRAINEN EN COACHEN MET SPEELS GEMAK"

Wil jij leren hoe je met compacte games jouw programma of bijeenkomst kan verrijken?
Wil je zelf ervaren hoe zo’n game of spelsimulatie gaat?
Wil je de kans pakken om een geschikt spel direct aan je toolbox toe te voegen?

vluchtelingenkamp